Мнения

Клисарова: Дуалната система ще има успех

„Благодаря на парламента и на комисията по образование, че направиха промени в Закона за професионалното образование, които вече позволяват въвеждане на дуалната система. Правителството също имаше тази воля“, каза в интервю за „Стандарт“ заминаващият си министър на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

„Вече около 20 предприятия са заявили, че искат договори с училища, и предлагат реални работни места. Знаете ли, че тази година имах предложения от професионални гимназии да увелича паралелки за прием. Обикновено повече бройки се искат за профилирани гимназии по езици и математика.

„А сега ми казват примерно „Има 20 ученици, които искат да учат готварство, но останаха извън приема. Ще ни  разрешите ли още една паралелка?“ Това все още е в много малко региони, но  мисля, че тези млади хора вече оценяват, че ако изберат професионалното  образование, то ще им помогне. И това не означава, че не могат да продължат образованието си във висше училища, напротив, дори може да им е много полезно за определени специалности“, допълни още тя.