Ученици

Клиповете с насилие между деца – какво се крие зад агресивните сцени?

Както Teacher.bg вече писа, появи се пореден клип на насилие между деца – отново от Павел Баня. Момичетата са на 13. Обидите бързо прерастват в бой. Сцената уж е режисирана, но ударите са истински. Бащата на нападателката – Димо Райманлиев, поясни какъв е бил поводът за боя. „Да умрат братчето и сестричето ти – имаме близначета на 3 години и половина. И Ивелинка ми каза: Тате, не можах да се сдържа”, заяви той.

Нападнатото момиче не е получило сериозни физически наранявания. Но дни след като е набита, тя става героиня в друго клипче, там вече в ролята на нападателка.

„Явно вече е мода. В първия клип биха моето дете, във втория клип тя се сбива с друго момиче”, каза Кремена Иванова, майка на нападнатото момиче. Родителите гадаят защо до вчера кротките им деца днес стават героини в такива клипове.

Себедоказване и опит да привлекат вниманието към себе си. Това стои в основата на подобни клипове, казват психолози. „Когато не те забелязват като добър, ще направиш така, че да те забележат като лош. Но само да те забележат”, каза детският психолог Иван Игов.

„Преди имаше кръжоци, клубове по рисуване, автомоделизъм, където можеш да отидеш и да кажеш: Да, тук аз съм добър. А сега като нямаш къде, можеш да го направиш единствено в мрежата”, посочи той.

Последствията за жертвата, унизена пред хиляди в интернет, са пагубни. Затова е важно подобни кадри бързо да бъдат сваляни от мрежата. „Да не травмират тези, които вече са травмирани, и да не дават излишна власт или сила на онези, които са свикнали по този начин да се себедоказват”, уточни Игов.

Иначе – и двете страни са жертви. Насилникът трябва да разбере, че проблемите не се решават с агресия, а жертвата трябва да научи, че има адекватни начини да се противопостави на насилието.

Източник: btvnovinite.bg