Училища

Класическата гимназия остава в центъра

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, известна като Класическата гимназия остава в сградата в центъра на София на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, се казва в заповед до директора, подписана от министъра на културата Петър Стоянович.

Заповедта е издадена с оглед на гарантиране на адекватен учебен процес в гимназията и предвид текущите изследвания и експертизи, извършвани на територията на НГДЕК „Константин Кирил Философ“ на ул. „Баба“ 16, както и в очакване на резултата от проверката на „Кодас Консултинг“ ЕООД – фирма за мониторинг към Министерство на регионалното развитие, по проект „Наблюдение и контрол на изпълнението на проекти по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Заповедта на министър Стоянович е връчена за изпълнение на Мариела Папазова – и.д. директор на училището. За контрола по изпълнението й ще отговаря Васил Василев, заместник-министър на културата.

Копие от заповедта ще се представи за сведение на Йорданка Фандъкова- кмет на Столична община, както и на Ваня Кастрева – началник на Регионален инспекторат по образованието – София, се посочва в съобщението.

Учебният процс в Класическата гимназия временно беше преместен тази учебна година в сградата на 13-о ОУ, докато тече ремонтът на старата сграда в кв. „Модерно предградие“. През октомври, министър Стоянов отново разпореди учебните занятия да продължат там, тъй като мястото на такова училище е там, а е и много по-удобно за самите преподаватели и ученици.

Ремонтът в старата сграда обаче продължава и за да не бъдат изгубени вложените в него евросредства, предназначението й не трябва да бъде променяно. Това стана повод за недоволство сред родители на ученици, които изнесоха данни, че използваните строителни материали са опасни за децата и категорично отказват те да бъдат връщани там, информира news.bg.