Мнения

Киберпрестъпленията костват на глобалните компании над $ 315 млрд. годишно (видео)

Международните компании се очаква да похарчат близо 500 млрд. щатски долара през 2014 г., за да се справят с проблемите, причинени от зловреден софтуер, умишлено интегриран с пиратски софтуер.

От тях 127 млрд. щатски долара ще бъдат похарчени за справяне с въпроси, свързани със сигурността и 364 млрд. щатски долара за борба с кражбата на лични данни, твърди ново съвместно изследване на IDC и Националния университет на Сингапур (NUS). Глобалните потребители, от друга страна, се очаква да похарчат 25 млрд. щатски долара и да загубят 1,2 млрд. часа тази година заради заплахи по сигурността и скъпи компютърни поправки в резултат на пиратски софтуер със зловреден софтуер.

Проучването „Връзката между пиратския софтуер и нарушенията на киберсигурността“също така разкрива, че за 60% от анкетираните най-големият страх от заразен софтуер е свързан със загубата на данни, файлове или лична информация, следван от неоторизирани интернет транзакции (51%) и хакване на електронна поща, социални мрежи и банкови сметки (50%). Въпреки това, 43% от респондентите не инсталират актуализации на защитата, оставяйки компютрите си отворени за атаки от киберпрестъпници.

Държавни служители изразяват загриженост за потенциалните последствия от заплахите по киберсигурността за техните граждани. Според проучването, правителствата са най-притеснени от загубата на бизнес търговски тайни или конкурентна информация (59%), неоторизиран достъп до поверителна държавна информация (55%), както и от въздействието на кибератаките върху критичната инфраструктура (55%). Смята се, че правителствата могат да загубят над 50 млрд. щатски долара за справяне с проблемите, свързани със зловреден софтуер на пиратски софтуер.

„Киберпрестъпниците печелят от всеки пропуск в сигурността, който могат да намерят, което има опустошителни финансови резултати за всички“, каза Дейвид Фин, изпълнителен директор и асоцииран главен юрисконсулт на Центъра по киберпрестъпност към Microsoft. „Мотивирани от печалбата на пари, те намират нови начини за проникване в компютърните мрежи, за да вземат каквото си поискат: вашата самоличност, пароли и финанси. Ето защо, в Центъра по киберпрестъпност на Microsoft искаме да сложим край на тези злонамерени действия, за да запазим личните и финансови данни безопасни и сигурни, като същевременно намалим финансовия стимул за престъпниците.“

Юридическият представител за България на Би Ес Ей I Софтуерният алианс г-н Велизар Соколов също коментира темата: „Крайно време е българският бизнес и потребители да осъзнаят, че дигиталната сигурност е не по-малко важна от физическата. Добра аналогия за отговорно отношение от страна на ползвателите може да се даде със случаите, когато кражбите на автомобили зачестят. В подобни ситуации всеки разумен собственик незабавно осигурява спокойствието си чрез допълнителна защита на собствеността си. В сферата на киберсигурността тази закрила се гарантира от използването на оригинален софтуер. Лицензираните компютърни програми защитават от загуба на данни и лична информация – най-често срещаните рискове при наличието на зловреден софтуер. Именно той застрашава както организациите, така и отделните крайни потребители, като осигурява свободен достъп на киберпрестъпниците до всякакъв тип дигитално съхранявана информация и води до сериозни загуби и в професионален, и в личен план.“

Изследването беше публикувано днес като част от кампанията на Microsoft „Play It Safe. Инициативата е глобална и има за цел да повиши информираността за връзката между зловреден софтуер и пиратството.

Допълнителни акценти от проучването:

Ø  Близо 2/3 от загубите на бизнеса (315 млрд. щатски долара) ще бъдат в ръцете на организирани престъпници.

Ø  Близо 20% от пиратския софтуер в компаниите се инсталира от служителите.

Ø  28% от анкетираните фирми отчитат нарушения на сигурността, причиняващи мрежови, компютърни или уебсайт прекъсвания, които настъпват на всеки няколко месеца или повече; 65% от тези прекъсвания са били причинени от зловреден софтуер на компютрите на крайните потребители.

„Използването на пиратски софтуер е като разходка из минирано поле: не знаете кога ще се натъкнете на нещо опасно, но ако го направите, това може да бъде много разрушително“, заяви Джон Ганц, главен изследовател в IDC. „Финансовите рискове са значителни, а потенциалните загуби биха могли да съсипят някога печеливши бизнеси. Закупуването на законен софтуер е по-евтино в дългосрочен план – поне знаете, че няма да получите някоя „екстра“ под формата на зловреден софтуер.“

Анализът на учените от NUS на 203 нови компютри, заредени с пиратски софтуер, установи, че 61% от компютрите са били предварително заразени с опасен зловреден софтуер, в т.ч. троянски коне, червеи, вируси, хакерски инструменти, руткитове и рекламен софтуер. Тези компютри, закупени чрез риселъри и компютърни магазини в 11 страни, са имали повече от 100 дискретни заплахи.

Изключително тревожно е, че чисто нови компютри идват предварително заразени с опасен зловреден софтуер вследствие на пиратски софтуер, което прави потребителите и фирмите лесно уязвими за нарушения на сигурността“, споделя професор Биплаб Сикдар от катедрата по електротехника и компютърно инженерство към националния Университет на Сингапур. „Изследванията на университета ясно показват как киберпрестъпниците все повече използват незащитената пиратска мрежа за разпространение на зловреден софтуер и сериозен пробив във сигурността на компютрите. Ние препоръчваме използването на оригинален софтуер за онлайн безопасност и киберсигурност.“

Глобалното проучване е анкетирало 1700 потребители, ИТ директори, CIOи държавни служители в Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Мексико, Полша, Русия, Сингапур, Украйна, Обединеното кралство и Съединените щати, и е анализирало 203 компютри, придобити в Бразилия, Китай, Индия, Индонезия, Мексико, Русия, Южна Корея, Тайланд, Турция, Украйна и САЩ. Тазгодишното изследване е продължение на проучването на IDC от 2013 г. „Опасният свят на фалшивия и пиратски софтуер“.

Независимо дали става въпрос за отделен потребител, малък бизнесили дори държавна институция, всички се насърчават да купуват нови компютри от реномирани източници, за да се гарантира, че получават оригинален софтуер. Microsoft се ангажира да защитава своите потребители от изтегляне или закупуване на пиратски софтуер, излагащ ги на зловреден код, който може да доведе до кражба на самоличност, загуба на данни и повреди в системата. Посетете http://www.microsoft.com/security, за да научите повече за зловредния софтуер и да се уверите, че вашите машини не са заразени. Ако бъде открит зловреден софтуер, сайтът предлага инструменти за отстраняване на инфекцията.

Повече информация за проучването на IDC е публикувана на Microsoft уебсайта http://www.play-it-safe.net и http://www.microsoft.com/en-us/news/presskits/DCU/default.aspx.

Виж изследването