Училища

КЗЛД реши – може да има камери в детските градини и училищата

От гледна точка защита на личните данни, въвеждането на видеонаблюдение в ясли, детски градини и училища е допустимо с оглед подобряване сигурността и прозрачността на грижите, както и решаване на възникнали конфликти при отглеждането на деца в детските заведения, а също и в училищата, както и защита на живота и здравето им. Това решение е взела Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Като основание за решението КЗЛД посочва влезлия в сила от 25 май тази година Регламент 2016/679 на ЕС, по-известен като Общ регламент за защита на личните данни или GDPR. Освен това са посочени т. 1, т.4 и т. 5 от чл. 4 на действащия Закон за защита на личните данни. Комисията казва и че трябва да се вземе предвид обществения интерес от по-голяма прозрачност що се отнася до процеса на възпитание и образование на децата.

Становището на КЗЛД е, че е достатъчно да бъдат поставени табели, че има видеонаблюдение в помещенията и друго съгласие не е необходимо. Не се изисква съгласието на всички учители и родители, за да има такава система за видеонаблюдение. Изрично обаче КЗЛД посочва, че камери не могат да се слагат в помещения за сън, в тоалетни и бани, както и в помещенията за лична хигиена и почивка на децата. Допустимо е наблюдение само в общите помещения и двора.

Решението провокира Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система да обяви, че ще настоява от Столична община да изпълни ангажимента си да въведе видеонаблюдение във всички ясли и детски градини, след като това не противоречи на закона. Специално се напомня на столичната кметица Йорданка Фандъкова и на заместника ѝ по отношение на образованието Тодор Чобанов да изпълнят задълженията си, след като са обещавали видеонаблюдение, но съгласно закона.

Припомняме, че дебатът за това да има ли камери или не в детските заведения се изостри след няколко шумни разпространени случая по медиите, в които на запис беше показано упражнено насилие спрямо деца от възпитатели. Стигна се и до освобождаване на учители.

Източник: actualno.com