Ученици

КЗД ще се произнесе за ромските стипендии

Комисията за защита от дискриминацията ще се произнесе по казуса за отпускането на стипендии за ромски ученици. Това ще се случи след като патриотичното сдружение „Азбукари“ внесе сигнал. Експертите от комисията се произнесоха, че сигналът е допустим и образуваха преписка. В рамките на 30-дневен срок ще стане ясно и финалното им заключение.

До сигнала се стигна след като Министерството на образованието обяви, че ще бъдат отпускани стипендии в размер на 30 евро на месец за ромски ученици, които имат успех над 3,50. Според ведомството по този начин ще се насърчат децата от етноса да завършат средно образование и да продължат да учат след това в университет. Срещу идеята въстанаха множество патриотични организации, сред тях и „Азбукари“, които сигнализираха Комисията за защита от дискриминацията.

„Програмата е дискриминационна в основата си. Ориентирана е само към роми. Трябва да има равнопоставеност на етносите. 60% е участието на ромския фонд, а 40 на сто на Министерството на образованието. Това означава, че шефът на българската държава и в частност МОН е ромската организация, с неясен външен донор“, не крие гнева си от програмата председателят на сдружение „Азбукари“ Цвета Кирилова, пише Дарик.

Според нея Министерството на образованието дискриминира българските деца и след като обяви, че ще пренасочи държавното финансиране към учителите. По нейни думи по този начин ведомството дава парите на данъкоплатците на учители, които да обучават само и единствено роми. Кирилова е категорична, че незабавно трябва да спре изпълнението на подобни образователни проекти.

„Да се гавриш с достойнството на децата, това е тъмно извращение, в което прозира изродеността на най-нисшите страсти. Това е непростимо! Успехът ни в това дело ще е най-голямото постижение на обществото срещу унижението на българските деца“, написа Цвета Кирилова във Фейсбук профила си.

Източник: dnes.bg