Ученици

Квесторите повече от абитуриентите на бутиковите матури по желание

Бутикови матури по за неколцина зрелостници организира и провежда от вторник до петък Регионалното управление по образование, като на някои от тях квесторите ще са повече от изпитваните. Третият държавен зрелостен изпит не е задължителен, но 48 абитуриенти от Пловдивска област са заявили желание да го държат.

Всички изпити ще са в ПГО „Ана Май”, а първи във вторник трима дванайсетокласници се явиха на философски цикъл, в друга стая 11 умуваха над задачите от изпитния вариант по математика.

В сряда поредицата от матури по желание продължава с предметите биология и английски език, на които имат намерение да се явят съответно по 6 и 14 ученици от Пловдивска област.

На 31 май само за шестима ще бъде организиран държавен зрелостен изпит по физика. Същия ден единствен Адриан Стоянов от ПГСАГ „Арх. Камен Петков” ще държи матура по испански. Както „Марица” писа, момчето е живяло в Испания и след завръщането си у нас е повторило 7. клас, за да положи националните външни оценявания и да има право да кандидатства в профилирана или професионална паралелка. След това е учило успоредно в редовна форма в професионалното школо и в самостоятелна в Руската гимназия. Матурата по испански ще позволи сега оценката да се впише в дипломата му.

Последни на 1 юни на матура по желание ще се явят 7 абитуриенти, на които им трябва оценка от държавен зрелостен изпит по химия. Първоначално желаещите бяха 8, но един от тях не е допуснат, уточниха от Регионалното управление по образование.

Въпреки че в стаите ще бъде рехаво, организацията на третата матура по желание остава при строги мерки – със същото съотношение между ученици и квестори и задължително видеонаблюдение. Освен в школото кадрите се въртят и в РУО, а има и мобилни екипи на МОН, които сноват за внезапни проверки.

Най-късно до 13 юни се очаква да бъдат ясни резултатите от тазгодишните зрелостни изпити.

Източник: marica.bg