Мнения

Като джедайка

се срещна и разговаря с осем личности, чиято мисия е да променят и улеснят ежедневието ни чрез технологиите, като пренаписват границите на възможното. Защо точно 8? За да ви разкажем чрез тях историята на Windows 8.1.

Проектът е озаглавен „Windows 8.1 – лично твой“, а идеята носи посланието за човека като фактор за промяна, като подправка, която придава вкус и индивидуален стил на технологиите, които ползваме всеки ден.

Днешната история „Като джедайка“ е на Рая.

Рая обича да готви, да хапва индийско в приятна компания и да тича в парка. Наскоро е постигнала личен рекорд от 5 км. Никога не се разделя с телефона си и се надява след десет години да я открием да се припича на слънце на някой далечен остров, разбира се, с лаптоп или таблет в ръка. Представя си се като джедайка в „Междузвездни войни”, която се придвижва между галактиките, благодарение на Bing Travel. Дразни я човешката нетактичност и се вдъхновява от новите технологии, които вярва, че развиват най-доброто в хората.

Без какво не мърдаш от вкъщи?
Без телефон или поне се опитвам (смее се).

За какво винаги закъсняваш?
Почти за всичко. За срокове за работа не закъснявам, но обикновено за срещи, особено с приятели, когато съм в малко по-неформална обстановка.

Какво може да те засрами или ядоса?
Може да ме ядоса човешката тъпотия и наглост. А може да ме засрами да не знам нещо или да ме хванат в ситуация, в която не съм подготвена. Ако поради някаква причина не мога да се представя добре, особено в работата, тогава обикновено ми става доста неудобно.

Какво разбираш под човешка тъпотия?
Може би не толкова тъпотия, колкото несъобразителност. Много ме ядосват нетактични хора.

Какво може да те усмихне?
Опитвам се да се усмихвам на всичко. Усмихват ме хората, яденето – много обичам да ям (смее се) – вицовете, алкохолa.

Като говорим за ядене, имаш ли си любим тип кухня?
Да, любител съм на индийската и като цяло на азиатската кухня. Харесвам конкретно индийската, защото в нея има доста подправки и е специфична на вкус. Много обичам да готвя, но предпочитам да правя сладкиши, десерти и торти, след което в повечето случаи не си ги ям, а ги давам на други хора. Чувствам се много готино, когато някой ми харесва манджите.

Каква е идеалната вечер?
Вкусна вечеря с приятен човек, бар с хубаво вино може би, и след това не знам (смее се).

Коя е идеалната работа?
Тази, която върша в момента. Занимавам се с млади и инициативни хора, говорим си винаги за най-хубавите и позитивни неща, за нови технологии, които обикновено вдъхновяват хората и изкарват най-доброто в тях – най-голямото им старание, най-голямата креативност. Работя със студенти, които са изключително свежи и луди за общуване. Живея с мисълта, че върша нещо полезно не само за мен, а за обществото като стимулирам хората да правят повече неща сами за себе си и да развиват нови умения. Надявам се, че от работата ми има дългосрочна полза, не само за Microsoft като компания, но и за хората, с които работя.

Къде ще те открием най-често да се забавляваш освен в кухнята?
(смее се) Така, кухнята е едното място. Другото ми забавление отскоро е спортът. Започнах да тичам преди време. В началото ми беше изключително неприятно, но сега ми стана като част от ежедневието. Даже вече успявам да пробягам сериозното за мен разстояние от 5 км и съм много горда с това.

Какво винаги има в куфара ти?
Продукти за коса и зарядни за електроника, телефони, таблети. Такива неща.

Доста е тежък този куфар.
Всъщност, електрониката заема доста малко пространство. По някой път се чудя колко дрехи да добавя към тези, които съм преценила, че ми трябват, за да запълня куфара и да не ми се повреди техниката, която взимам със себе си.

Какво държиш на нощното си шкафче?
Киндъл, нощна лампа и вода.

Колко можеш да издържиш без интернет?
Зависи от ситуацията. Когато ходя на море или разпускам сред природата, мога да издържа много време без интернет. Но когато съм в по-градска обстановка, издържам половин час максимум, като признавам, че доста се насилвам.

Откъде черпиш идеи?
Основно от хората около мен. Имам предвид, че не хората ми дават идеи, а при общуването си с тях се вдъхновявам и по този начин ми хрумват какви ли не нови неща в главата.

Електронен четец или хартиен носител?
Определено електронен четец. Както ти казах, държа го на нощното си шкафче, защото обичам да чета преди да заспя. Често ми се е случвало да съм погълната от някоя тежка книга и тя да ми падне върху лицето и да ми смаже носа, което не ми се случва с четеца. Освен това може да побира много информация, по-природосъобразен е и въобще има безкрайно повече предимства пред книгата. Стимулира ме да чета повече.

С кои предмети от миналото не можеш да се разделиш?
Колкото и трагично да звучи, с листа и химикалката. Помагат ми много да си организирам мислите, преди да ги превърна в някаква електронна форма на комуникация.

По-мързеливи ли ни правят новите технологии?
Не, напротив даже. Според мен хората се ангажират с много повече неща благодарение на технологиите и това ни прави по-активни. По-мързеливи сме, защото някои чисто физически дейности не изискват толкова усилия, за да се свършат, което пък ни дава допълнително време да правим други неща. Що се отнася до социалните мрежи, в момента е актуална една теория, според която те отдалечават хората, но аз съм на противоположното мнение. Мисля, че отварят много нови врати. Общуването е по-различно, да, но и по-бързо и лесно.

Как социалните мрежи и смарт технологиите променят общуването между хората?
Със сигурност има промяна и тя е положителна, защото можеш да говориш с повече хора за повече неща, да си споделяте много по-интересна информация, което не изключва, разбира се, и по-традиционните форми на общуване.

В кой филм искаш да живееш?
Аз съм фен на „Игра на тронове“.

Сериала?
И книгата. Друг филм, който обичам, е „Междузвездни войни”. Виждам се като джедайка. Мисля, че ще ми пасне много. Представям си се също в някоя видеоигра като StarCraft, например, или Portal.

В този ред на мисли, в кой ап би живяла? Имаш ли си ап, който до такава степен да обичаш, че би искала да живееш постоянно в него?
Да, имам си, мога да цитирам веднага. Любимито ми приложение е за Windows 8. Той е един от вградените в операционната система и се казва Bing Travel. Това е приложение за пътуване до различни дестинации по света. Направено е изключително добре, защото можеш да получиш почти моментален достъп до всяка желана дестинация със снимки, информация за хотели, ресторанти, забележителности, въобще всичко, което трябва да знаеш за тях. Обичам да пътувам и мисля, че този ап е перфектен за мен.

Къде ще те открием след 10 години?
На плажа на някой остров с един таблет в ръка (смее се).