Училища

Категорично без мазно в училище

Началото на учебната година ще донесе важна промяна в училищата. Обещанието на Националния център по обществено здраве е да се премахнат пържените и мазни храни от училищните столова, а в детските градини ще се въведат драконовски мерки по контрола на качеството.

Промените са одобрени и от здравното министерство.

Тестените закуски ще се предлагат веднъж седмично, с 20% се намалява количеството сол и олио в ястията. С 40 % по-малко захар ще има в десертите.

Готвените промени веднага бяха контрирани с аргумента, че проблемите на децата като затлъстяване и други хронични болести не идват единствено от качеството на храната. Специалистите са категорични, че на подрастващите им трябва повече спорт и движение.

По-сериозен ще е контролът на храните в детските градини, където се предлага децата да се хранят изключително с храни по установените държавни стандарти. Това обаче ще вдигне чувствително цената на издръжката, а родители са категорични, че процентът, който държавата отпуска за нея, трябва да бъде увеличен.

Новата наредба предвижда и още едно допълнително хранене за децата в градините. По-високите критерии ще затруднят директорите на онези детски заведения, в които средствата са силно ограничени. Такива на практика са почти всички, които разчитат на средства от общините.