Ученици

Кастрева: И тази година ще може да се кандидатства с двойка на матурата

Тази година в столицата седмокласниците са с около 400 повече и допълнително се запазва тенденцията от последните години още поне около 500 ученици от населени места извън София да кандидатстват за местата в столичните училища. Така конкуренцията за елитните гимназии тази година може да се окаже още по-ожесточена от обикновено.

Това коментира по БНТ директорът на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. Тя припомни, че балообразуването за кандидатстване след седми клас има два основни елемента – резултатите от националното външно оценяване (или от олимпиади и състезания, включени в календара на Министерство на образованието и науката) и оценките по предмети от обучението в седми клас.

Заради промяната, въведена миналата година, и този път ще може да се кандидатства с двойка на матурата, но изборът на гимназии за учениците с такъв резултат след това ще е силно ограничен, коментира Кастрева.

„Ако ученик поради някакви обективни причини не може да се яви на национално външно оценяване, или получи много много слаба оценка, тоест 0 точки, той може да участва с точките които се приравняват от свидетелство за завършено основно образование. Минималният брой точки, които се получават – за среден 3 са 15, и максималният – за отлична оценка са 50. В зависимост от това кой е балообразуващият предмет в конкретната гимназия, все пак с две тройки в свидетелството за завършено основно образование, ученикът може да разчита да влезе някъде, но естествено, че ще попълни места, които са останали свободни и правото му на избор ще бъде изключително ограничено“, поясни Кастрева Миналата година нямаше седмокласници, които останаха извън средните училища, допълни тя.

Важно е когато подреждат желанията си учениците и родителите им да са много добре информирани за възможностите пред тях, препоръча Ваня Кастрева. За матурите тя посъветва децата да не закъсняват, да не правят каквито и да е опити за преписване или подсказване, да не нарушават дисциплината по време на изпита и да спазват стриктно инструктажа, който е достъпен и на сайта на МОН за информация на родителите.

Източник: dnevnik.bg