Мнения

Каролев: Само с милиони образованието няма да цъфне

Работодателите са вдигнали ръце от образователната система и правят такава паралелна. Образованието няма да цъфне само с милиони.Това коментира на фейсбук страницата си Владимир Каролев.

„Правителството дава още не знам колко си стотин милиона за образование. Чудо – празник! Само че хората, които би трябвало да оценят дали резултатът от това ще е положителен, не изглеждат особено ентусиазирани. Де факто из целия икономически спектър, частният сектор строи частни училища. В ИТ индустрията се започна със СофтУни, вече и Империа имат училище. Автомобилният клъстър също е вдигнал ръце, ще прави обучителен център (технически факултети бол, ама студентите не могат да сглобят и тостер, къде ти автомобил).

В рудодобива отдавна са се отчаяли – всички големи рудодобивни компании си отглеждат кадри в специални собствени магистърски програми, а Дънди Прелъс Металс са си създали дори и частна гимназия в Челопеч. В енергетиката положението е същото – ЧЕЗ наливат пари в професионално образование като луди. Софийска вода изпращат кадри на другия край на света да се обучават, защото тук няма програма, която да комбинира биология и инженерни науки (каквото е нужното за работа в модерните пречиствателни станции).

Финансовият сектор спонсорира финансово образование в училищата, като засега най-активни са фирмите за т.н. бързи необезпечени кредити и застрахователите, които изливат вероятно милиони годишно в най-различни образователни инициативи.

Изобщо, където и да погледнете в икономиката, работодателите са вдигнали ръце от образователната система и си правят своя паралелна – много по-ефективна и за много по-малко пари.

Но държавата не ще да види и чуе техния добър пример, който доказано работи и е уверена, че като налее още няколко-стотин-милиона, всичко ще цъфне. Ама, друг път“, написа Каролев.

Източник: frognews.bg