Ученици

Кариерното ориентиране у нас било само на книга

У нас „само на книга“ има кариерно ориентиране, а обикновено родителите ориентират своите деца в какви училища да бъдат приети.

Консерватизмът на системата не дава възможност на учениците, когато установят, че не са например за математическа гимназия и не искат повече да са в нея, да могат да отидат в друго училище. Ученик трудно може да се премести в професионална или в друга гимназия, защото предметите, които се преподават и начинът, по който става това, са различни в гимназиите след осми клас, посочва психологът Иван Игов.

Според него „най-големият проблем и най-големия шок“ обаче е, когато даден ученик повече не може да е лидер и започва да прилага принципа „по-добре е да ме забелязват, отколкото да бъда добър“.

Попитан за 25-те години от началото на прехода у нас каква е разликата между тогавашните и сегашните ученици, психологът отговори, че тогава нещата са били прости – учениците са приемали казармения режим в училище, не са се задавали въпроси и не са се търсели отговори, посочи Игов.
Освен това тогава не е имало и интернет.

„Сега ситуацията в училище е друга – понякога учениците знаят повече от учителите и това предизвиква бунт сред децата“, обясни експертът, цитиран от БТА.