Ученици

Кандидат-първолаците с равни точки в София ще се избират с жребий

Жребий ще отсява кандидат-първокласниците, в случай че децата имат равен брой точки и се конкурират за място в софийско училище. Това стана ясно от проекта за нова система за прием в първи клас в София, представен от зам.-кмета по образованието доц. Тодор Чобанов в комисията по местно самоуправление и нормативна уредба към Столичния общински съвет. Той обаче уточни, че не вярва да се стигне до подобни ситуации.

Както Teacher.bg вече писа, основна тежест в класирането тази година ще адресната регистрация в близост до училището и кандидатите ще бъдат разделени в четири групи, като в първата ще бъдат деца регистрирани преди повече от 3 години, а в последната – живеещи извън района на училището. Адресната регистрация няма да се точкува. Вместо това приоритетно ще се приемат децата от първа група и при наличие на свободно места, ще се преминава последователно към следващите три. Допълнителни критерии ще бъдат допускани само в случай, че има хлапета от една и съща група, които са повече от свободните места в дадено училище.

Столична община добави три нови критерия към групата на допълнителни в проекта за прием. Две бонус точки ще получават децата от многодетни семейства. Останалите два са за полусираци и хлапета от приемни семейства, които ще получават съответно 2 и 1 точки. Друга промяна е, че се увеличава преднината за децата, които имат кака или батко в желаното училище – от 16 на 22 точки. За кандидат-първолак с двама починали родители са отредени пет точки, а за дете с трайни увреждания над 50% – шест точки.

По време на заседанието на комисията бе зададен и въпросът защо при кандидатстването се иска адресът на детето, а не на един от родителите. Чобанов заяви, че това предвижда наредбата на Министерството на образованието. Той каза, че са се обърнали към образователното ведомство по този въпрос, защото наистина се създавало проблем, ако детето се води на адреса на майката, а реално живее на този на бащата. От „Московска“ 33 имат желание кандидатстването в 1-ви клас да става по електронен път, както е в детските градини, но това няма да може да се случи за предстоящата учебна година. Такава система може да заработи през учебната 2019-2020 г. или най-малкото да бъде тествана.

Източник: monitor.bg