Институции Ученици

Кандидатстването за първи клас в София ще се извършва онлайн

Кандидатстването за първи клас в София ще се извършва онлайн, промяна в правилата няма.

Не се очакват проблеми заради извънредното положение в страната, съобщи за БНР директорът на дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева.

До 30 март всички училища на територията на столицата трябва да обявят свободните си места за прием в първи клас за следващата учебна година. Ще бъде качена и информация за заявленията, реда и начина за приемането им онлайн – с електронна система на училището или на имейл.

Заявлението, попълнено от родителя и изпратено на електронната поща на училището или друга електронна система, ще бъде въведено във входящия дневник на училището.

Родителят на имейл ще получи входящ номер на документа.

Списъкът с прилежащите райони вече е актуализиран и качен на сайта на Столичната община, каза още Мария Минчева.  и добави, че не се очакват проблеми при кандидатстването предвид пандемична обстановка.

Заявления за прием в първи клас ще се приемат от 21 април до 21 май. Първото класиране ще се извърши на 1 юни в 17 часа.

Няма промяна в правилата за прием и остават в сила тези от миналата година, водещ принцип продължава да бъде уседналостта.

Източник: novini.bg