Мнения

Камерите няма да решат човешките проблеми в образованието, сочи експерт

„Въвеждането на видеонаблюдение в образователните институции няма да реши в дългосрочен план проблема с насилието над децата.“ Това каза Бонка Ичкова, председател на Синдикат на българските учители – Благоевград. По думите ѝ те няма да променят психологическите и човешките проблеми, които имаме.

„Аз подкрепям въвеждането на видеонаблюдение, но тогава нека то да е навсякъде, за всички работещи. Да се поставят камери при министъра, при кмета и зам.-кмета, както и при директорите, а не само в класните стаи“, подчерта Ичкова. Тя коментира, че в обществото е започнало да се говори за проблема за броя на децата в групите и факта, че помещенията в детските градини са с по-малък капацитет.

„Агресията може да се изрази и в безразличието на родителите към децата си и на незаинтересоваността на децата към учебния отдел“, каза още Ичкова. Тя заяви, че дори и въвеждането на мандатност на директорите, което се иска от страна на родителите, не би помогнало за решаване на проблема с насилието. По думите ѝ трябва да възпитаваме децата си на толерантност към различните ако искаме да решим проблема с агресията в обществото.

Според нея говоренето с децата, че всяко психическо или физическо насилие насочено към някого другиго, всъщност е насочено срещу самия себе си, е правилният подход за спомагане за решаване на проблема с насилието над деца и на децата помежду си. „Януари месец излезе един великолепен американски филм „Чудо“, който го пуснахме в отделни часове в училището ни. Всеки от учениците, който пожела можеше да го гледа. Този филм показва грешното възпитание. В него става дума за дете, което е родено с деформации и тръгва на училище“, добави тя в интервю за агенция „Фокус“.

Бонка Ичкова подчерта, че филмът показва отношението на децата и родителите към различните. „Ще ви дам и един пример от Благоевград, свързан с реакцията на институциите и обществото при проява на агресия от страна на ученик към учител. Става дума за ученик от Природоматематическата гимназия от богато семейство. Миналата година родителите му си позволиха неприемливо отношение към учител. Случаят остана без наказани и дори без извинение от страна на родителите и детето към училището“, коментира тя.

Ичкова добави още, че трябва дълбока промяна в самите нас, за да се реши проблема с насилието в образователните институции.

Източник: actualno.com