Мнения

Камерите в градини и училища – това е само върхът на айсберга!

Огромен дебат се заформи сред родители, учители и психолози по отношение на подобряване образователната система. Това, което го провокира сега, бе поредният заснет със скрита камера случай на тормоз над деца в детска градина.

Разбира се, родителите, които протестират из цялата страна вече няколко дена, настояват за видеонаблюдение във всички училища и детски градини. Което е разбираемо – всеки иска детето му да е в безопасност и да вижда как се отнасят с него през деня в учебното заведение. Особено след случаите на насилие и грубо отношение към малчуганите, станали публични в последните години.

Камерите не са панацея, но са начало. Едно начало, което е едва върхът на айсберга в образователната система. Защото съдействието между родители и учители е основата на възпитанието на едно дете. Преди всичко доверието към учители и директори е това, с което трябва да се започне, когато хлапето започне да ходи на детска градина и училище. Записите от камерите е редно да бъдат наблюдавани от директорите – каквато е и сегашната практика в много училища в страната.

Защото при наблюдение в реално време от родители има голям риск да се създаде напрежение към педагозите и това да доведе до подценяване на учителската професия. А ние, българите, сме специалисти по всичко и лесно може да се прекрачи границата в посока агресия към педагог. Проблемите с малкото персонал и много деца, както и с ниското заплащане на учителите също не са за подценяване.

Тепърва ще се изясняват мерките за повече безопасност в училища и детски градини, но най-малкото, което всеки родител и учител може да направи, е да се отнася с разбиране към детето. Защото камерите ще се сложат, но оттам нататък следват още много стъпки в подобрение на сегашното обучение. 

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg