Училища

Калтек на върха за втора поредна година

Български университет не присъства сред 400-те най-добри според списъка на Таймс Higher Education World Reputation Rankings. Класацията за 2011/12 г. беше публикувана вчера.

THE има две класации. Едната е за репутацията на университетите, в според която лидер в Харвард. В новата класация за най-качествени университети обаче първи е Калтек (Калифорнийски технологичен институт).

Подредбата се базира на 13 ключови показатели. За изготвянето на списъка са анкетирани над 16 000 водещи световни учени и експерти в различни области, анализирани са 6 милиона научни статии и 50 милиона препратки в медиите.

Калтек беше лидер и преди година, но скок с две места прави вторият този сезон Оксфорд. Любопитното е, че той дели позицията със Станфорд, заемащ същото място и през 2011 г.

Четвърти е Харвард, а петото място е за МИТ, който прогресира с две позиции. Принстън е шести, докато преди 12 месеца е бил пети. Седмото място е за Кеймбридж (шести до момента). Империъл Колидж Лондон е на същото място – осмо, а в „дъното“ на десетката местата са си разменили Бъркли и Университетът в Чикаго, съответно девети и десети тази година.

Сред десетте най-добри университети в света има седем американски, а в списъка с 200 най-добри учебни заведения, фигурират 76.

Азия продължава инвазията си в областта на образованието с 27-то място на Токио и 46-то на Пекин с техните най-силни университети. Японският ВУЗ е бил 30-ти досега, а китайският 49-ти. Хонг-Конг има представител на 35-то място, а Сингапур на 29-то. Още седем азиатски ВУЗ-а допълват челната 100-ца.

Най-високо класираният европейски небритански университет е този в Технологичният институт в Цюрих – 12. Нито един руски университет не попада в първите 200 места. Африка намира своето място в класация с университета в Кейптаун под номер 113. Единственият представител на Балканите е Турция, която има три университета в топ 225. Сред първите 300 университета фигурират пет турски висши учебни заведения.

Виж пълната класация за 2012/2013 г

Още по темата