Мнения

Калифорния заменя хартиените учебници с електронни

На 08 юни губернаторът на Калифорния Арнолд Шварценегер представи начинанието си хартиените учебници в щата да бъдат напълно заменени с интерактивно електронно учебно съдържание за всички класове.
 
Всички разработчици на електронно учебно съдържание могат да представят проектите си до 15 юни в калифорнийската мрежа за образователни ресурси (California Learning Resources Network). Вече са подадени не малко кандидатури, се съобщава в Уеб сайта на губернатора и след изтичане на крайния срок за кандидатстване ще започне разглеждането им. Списък с електронни учебници по математика, химия, физика, биология и география, отговарящи на предварително определените изисквания ще бъде публикуван през август.
 
Инициативата ще спести на Калифорния огромни разходи. Цената на един учебник в щата е между $70 и $100 и училище с 10 000 ученика може да спести няколко милиона млн. щатски долара. Миналата година Калифорния е изразходвала $350 млн. за учебници и учебни помагала. Калифорния също така ще спести милиони долари дори и без използването на компютри – ако учебниците бъдат принтирани на училищните принтери училището ще похарчи по-малко пари, отколкото за купуване на отпечатани учебници.
 
Електронното съдържание е по-актуално от това на хартиен носител. Хартиените учебници в Калифорния се създават за шестгодишен период, а електронното съдържание може да бъде актуализирано непрекъснато и чрез нето учениците да научават най-новите открития и технологични постижения.
 
Електронното учебно съдържание е интерактивно за разликата от хартиените учебници и това е огромно предимство. Благодарение интерактивността (interaction англ. – взаимодействие) на учебното съдържание учениците научават повече и с по-малко усилия.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/