Мнения

Как ще се борим с неграмотността?

Повтарянето на клас от първи до четвърти е единственото разумно решение на проблемите с грамотността. Нека да има лятна работа още от 1 клас и щом детето е овладяло минимума, тогава да продължи нагоре, но щом не успее, да повтори обучението в същия клас! Не може да се надгражда нещо, което липсва! Това смята преподавател, който споделя мнението си във форума в социалната мрежа Фейсбук.

По думите на учителя, „децата губят мотивация за учене щом знаят, че с труд и без труд ще продължат! Къде отива и мотивацията на трудолюбивите деца? Всичката енергия и сили влагаме в ограмотяване на тези, които не желаят да бъдат ограмотени. С тях работим в консултациите, след часовете, в групи по обучителни затруднения и т. н. Трудолюбивите и умни деца са ощетени, а често те също имат нужда от нашето внимание и подкрепа, но за жалост ние сме изцедени и нямаме време и сили, за да им осигурим това, от което се нуждаят!”, смята преподавателят.

„Образователната система ни превръща в длъжници към трудолюбивите и в слуги на мързеливите и проблемни ученици! Кои са приоритет за бъдещото на България? … Риторичен въпрос, който не ни дава мира като учители!”, пита същият преподавател…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg