Мнения Ученици

Как се процедира с родители, закъсняващи да приберат дете от училище?

Не намеса на социалните служби, а индивидуални разговори са правилните решения при случаи с родители, закъсняващи да приберат дете от училище – каза Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна.

На въпрос дали следва да бъдат сезирани социалните служби при редовни закъснения на родителите да приберат децата си от училище, Генова отговори, че за да се избягват крайни решения, от които страдат преди всичко децата, родителите, които имат проблем с навременното прибиране на децата си от школото, е редно да уведомят педагозите и да се потърси правилното решение.

„Когато родителят заведе сутринта детето си в училище, той символично казва: „Делегирам права и задължения да се грижите за моето дете, докато аз съм на работа. Тези права и задължения обаче се изпълняват до определено време, до определен час. Учителите също имат работно време и не могат да останат в училище до късно. Редно е да бъде намерено решение и да не се стига до крайни мерки“, смята Генова.

Припомняме,  от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) отговориха на частен случай след проверка във връзка с появилата се миналата седмица бележка, че децата от занималня от столичното 39-о СУ „Петър Динеков“, които не бъдат взети до 18 часа, ще бъдат отвеждани в 7-о РУ на МВР.

От ДАЗД обясняват, че според Закона за закрила на детето малчуганите до 12-годишна възраст не трябва да бъдат оставяни без надзор от страна на своите настойници, попечителите или други лица, които се грижат за тях. Учебните заведения пък трябва да информират родителите за разписанието на часовете и целодневната организация, кога трябва да бъдат вземани и довеждани децата, както и санкциите, които ще последват, ако не бъдат спазвани. От ДАЗД подчертават, че последиците за родителите също трябва да бъдат съобразени с разпоредбите от закона.

Източник: chernomore.bg