Мнения Учители

Как минава първият учебен ден на един учител?

Все повече учители са пред пенсиониране, а желание у млади кадри да ги заместят липсва. Тази тенденция е проследена и от Синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Според техни данни през 2018 г. ще се пенсионират над 4000 учители.

Надеждата обаче не е изгубена и то заради учители като Николай Гинчев. Той е възпитаник на шуменското училище „Панайот Волов“. Следва компютърни технологии и започва работа в частна фирма. Днес обаче той се връща в училището си като учител. А в класната стая го посрещат познатите преподаватели, а сега вече колеги.

„Много се радваха, когато ме видяха в учителската стая, надявам се да оправдая очакванията им“, казва Николай. Желанието да смени частния сектор с учителската банка обяснява с децата, които искат да учат. „Виждам как днешните ученици си възвръщат любовта към образованието. Трябва да помогна и аз“, посочва той.

Николай разчита и на подкрепа от своите опитни колеги.  Когато си млад в училище си в крак с деня, но може да бъде и недостатък, тъй като учениците не винаги те приемат сериозно, смята младежът. Той обаче се е подготвил да задържи вниманието на децата с много нови технологии, но не за сметка на българския език и правописа. Всички предмети са важни, казва Николай.

В преподаването според него има динамика, която липсва в предишната му работа.

Според Николай една от причините младите хора да не избират пътя на учителя е страхът дали ще се справят. Другата е заплащането. „Повечето младежи гледат да избягат от България, което е много грешна постъпка. Самата етика, която имаш към дадена специалност, трябва да те накара да се замислиш, казва младият учител“, който днес започва своята кариера.

Източник: dariknews.bg