Мнения

Как да се изучава близкото минало?

Истината за престъпленията на тоталитарните режими трябва да се помни, да се осмисля, да се предава обективно на следващите поколения, заяви неотдавна президентът Росен Плевнелиев. Той посочи, че “битката за истината трябва да се води с нови учебници, с нови музеи и с отдаване на почит на жертвите на терора“.

Отстоянието, което се изисква от историческата наука, за да стане едн събитие история, е поне 100 години, но динамиката на времето, изисква промяна в параметрите, защото изучаването на съвременната история е преди всичко трупане на опит от поуки, а това значително стеснява времевия диапазон на дистанциите.

“Трябва институциите, образованието и възпитанието на младите да ни гарантират, че тоталитарните практики, тоталитарната култура са недопустими в днешна и утрешна България. Знанието за миналото е мост към бъдещето. Върху него стъпва всеки здрав патриотизъм, върху него се градят ценности, нации, поколения. Истината за миналото сплотява хората.

“За съжаление в България беше направен опит истината за тоталитарния режим да бъде удобно подменена”, посочи президентът, който добави, че за разлика от много други европейски народи, ние се забавихме в разкриването на истината и много български политици се посветиха на замитането и подмяната на историческата истина.

Източник: http://www.mediapool.bg/