Ученици

Как да преодолеем стреса от първия учебен ден?

Началото на учебната година е съвсем близо, което означава, че децата ни неусетно ще трябва да заменят безгрижните летни игри с учебни предмети, домашни, контролни, дисциплина и режим, с който е необходимо отново да привикнат.
 
Адаптацията към училище може да протече различно, но едно е очевидно – детето се нуждае от помощта на родителите, за да премине този период най-лесно и безболезнено за него. Най-често проблемите в адаптацията са причинени от разликата между нормите за поведение у дома и в училище, трудности с училищната успеваемост и притеснение от попадане в конкурентна среда.
 
А какви са симптоми, свидетелстващи за проблеми с адаптацията? Един от най-сериозните е: Възможно е да се появи сутрешна болка в корема и гадене – това е най-явния и често възникващ симптом за стрес, предизвикан от училището. Той може да се прояви с различна степен на острота, стигащо дори до невротично повръщане.
 
Другият симптом е нарушение на съня. Може да се появи бълнуване и ходене на сън, както и кошмари. В някои случаи детето може да има проблем със заспиването вечер, а след това по няколко пъти на нощ да се буди. На сутринта му е трудно да стане, като се чувства недоспало и уморено.
Третият симптом е нарушението в концентрацията. Детето трудно се съсредоточава, лесно губи смисъла на чутото, с усилие възприема сложни инструкции. Педагозите казват, че детето трябва да се адаптира до началото на октомври.
 
Това действително е така, но обърнете внимание, че периодът на приспособяване може да трае от две седмици до два месеца и продължителността му зависи от много фактори – типа на нервната система на детето, особеностите на педагогическия стил на учителя, взаимоотношенията в класа и много други фактори.

Източник: novini.bg