Мнения

Как да обучаваме децата си и през лятото?

Когато лятото и лятната ваканция са в разгара си, едно от по-трудните начинания за всеки родител на подрастващо дете, е да намери занимание за детето си – хем да е ангажирано с нещо, което е полезно за него, хем да си почива, хем да избегне опасностите на големия град.

Има какви ли не опции – спорт, спортни лагери, скуатски лагери, езикови курсове, арт работилници. За една от опциите за децата това лято разказва Бистра Кирова, директор на Музейко.

От началото на юни започна т.нар. „Умна ваканция“. Всъщност тя се вписва съвсем закономерно в цялостната мисия на музея – да провокира интерес към науката у децата от ранна детска възраст.

В продължение на една седмицата децата са ангажирани целодневно и изучават различни обекти по теми. На всяка тема е посветен по цял ден. Така в деня на птиците децата ще учат за кълвача, пеликана или царския орел.

Родителите също остават впечатлени, разказва Бистра Кирова.“Взимаме децата от занималнята и те един час ни разказват, какво са правили, което никога не се случва в училище. Там като питат какво са правили в училище, обикновено казват – нищо“, разказват й те.

И въпреки че всичко в самия музей изглежда повече от добре, предизвикателства не липсват. Основното, по думите на Бистра Кирова, е, че такъв музей се прави за първи път в България. Работи се с екипи от Англия, които помагат във всичко – дори в това как да се организира работният процес. Изискванията на посетителите са големи и те вече искат ново и ново. В този смисъл най-голямата трудност е, че времето не стига.

Друго голямо предизвикателство е да се доведат учители с ученици в музея. Причината за това? Бюрокрацията и липсата на желание у учителите да напуснат класните стаи.

По публикацията работи: Мария Нестерова

Източник: dnes.bg