Мнения

Какво свърши новият министър като заместник-министър!?

Работата по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ се разви много успешно. Стартирайки половин година след другите програми, успяхме да я договорим в кратки срокове – официалното й одобрение от Европейската комисия дойде през февруари 2015 г. До края на 2015-та стартирахме няколко покани за подаване на проекти в областта на образованието, а от 1 януари 2016 г. можем да се похвалим и с първите два реално започнали проекти – за кариерното ориентиране на учениците и за подкрепа на достъпа до образование на деца със затруднения. Тази равносметка направи новият министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който преди това заемаше поста заместник-министър в същото ведомство и подаде оставка при управлението на Меглена Кунева.

По думите на проф. Денков, през март миналата година е бил одобрен и така нареченият проект за „евростипендиите“ и този за студентските практики. В края на април приключи оценяването на над 250 проекта по две грантови схеми, насочени към образователно включване на деца и младежи от малцинствени групи и деца на бежанци. Подготвихме и обсъдихме в работните групи и критериите за откриване на редица други операции – за дуалното обучение и професионалното образование, за регионалните научни центрове и други, споделя още новият министър в интервю, което дава, след като подава оставката си като заместник на Кунева.

През 2012 и 2013 г. проф. Денков като член на работни групи към Министерския съвет и Министерството на образованието и науката участва много активно в разработването на концепцията на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, а също и в обсъжданията на „Споразумението за партньорство” за 2013-2020 г. между Република България и Европейската комисия.

Източник: dnevnik.bg