Учители

Какво мотивира младите учители да работят у нас?

„Учениците са капитал, в който ние инвестираме и той ще даде плодове след няколко години”. Това каза в ефира на Нова телевизия Христо Господинов, преподавател в Американо-английската академия. Той и колегата му Александър Чакмаков от 31-во СУЧЕМ в София са двама от младите учители, избрали да работят у нас.

Те са категорични, че най-важен е за обучението и развитието на децата е правилният подход от страна на преподавателите.

„Никога не съм имал проблем с дисциплината. Малката тайна за това е да обичаш учениците си, да ги подкрепяш. Тогава те няма как да отвърнат по друг начин”, казва Чакмаков.

Двамата учители подчертаха, че административните неща, с които се налага да се занимават преподавателите у нас, пречат на работата им и на това да се отдадат изцяло на образоването на учениците.

„Това изяжда от ентусиазма на всички млади хора, които искат да бъдат учители в България”, категоричен бе Христо Господинов. Той призова и родителите да се включват активно в процеса по образоване на техните деца и да работят активно с учителите, за да се изкоренят всички проблеми, които стоят пред децата и тийнейджърите.

Пред NOVA говориха и преподаватели от столичното 151-во училище, което е известно с многото си млади учители.

„Това, че между мен и учениците няма такава разлика във възрастта, е плюс. Те ме приемат радушно с отворени обятия. Има респект и уважение, но е една идея по-лесно“, каза Александър Лазаров, заместник-директор на учебното заведение.

Източник: nova.bg