Учители

Какво мисли учителското съсловие за новия си министър?

„Дано да знае, че търсенето определя предлагането? Бизнесът диктува нуждата от специалисти на образованието, определя стандарта, който трябва да постигнат обучаваните в училищата и университетите. Оценяването трябва да тества функционалната грамотност , а не цитиране на учебници”. Тази надежда за необходимостта от определени виждания и стратегия на новия министър на образованието изразява читател на форума на teacher.bgвъв фейсбук.

Друг читател пише: „Интересно ми е, какво мисли новият министър за идиотската Наредба 1 за пътуващите учители. Така ли ще привличат младите към учителската професия? И нали уж образованието беше приоритет?А сега-плащайте,за да ходите на работа!”.

Читател на форума прави и прогноза за встъпването в длъжност на новия министър: „Новият министър се надявам да е експерт. Аман от политически назначения, защото политиците не винаги са експерти, дори в повечето случаи не са такива. Надявам се, след като е бил заместник-министър, професорът сега да успее да реализира визията си за образованието. Прочетох, че е имал известни разминавания с досегашния министър Кунева. Е, сега ще има възможостта да приложи своята експертиза и ако е бил прав, това непременно ще проличи!  

Не бива обаче да има реваншизъм, сега, когато професорът седне на стола на министъра, не бива да се разправя с онези, с които е възможно да е имал някакви пререкания, когато е бил заместник-министър, защото от подобен лов на вещици никой няма да има интерес и полза.

С една дума, трябва да има приемственост, въпреки, че приемствеността в случая е трудна, защото при положение, че е напуснал министерството поради несъгласие с Кунева, как сега да продължи нещо, с което не е бил съгласен!?

Имам предвид това, че не бива реформи и промени да се правят по никое време и всеки път да се започва отново и отново, защото това не води до възход, а напротив – води до регрес! Така мисля!”

Други читатели пък споделят: „Той /министърът/ е само за 2 месеца. Не може да се очаква много от него. По-важното е, кой ще бъде следващият….Дано преразгледа новата наредба за пътуването – най-новата глупост на това министерство…”!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

Източник: teacher.bg