Мнения

Какво и как учат нашите деца?

„Главният въпрос на една образователна система е какво и как учат нашите деца. Сега ние не просто ще произведем неграмотни хора, а ще произведем по-опасно нещо – безлични, немотивирани, неспособни да се справят с този свят на предизвикателства. Хора без компетентности да изразят себе си“. Това каза в специално интервю за Actualno.TV Христо Монов – преподавател по психология на образованието в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. 
Монов говори за смисъла от реформата в средното училище с новия образователен закон и засегна някои от наболелите проблеми на висшето образование у нас. 
 
Според Христо Монов е имало смисъл от нов закон за предучилищното и училищно образование, защото старият е бил от 1991 г. Освен това като положителна поправка той отчита завършването на основно образование след 7-ми клас и наличието на две степени на средното образование – след 10 и след 12. клас. Монов обаче изрази съжаление, че по-голямата част от образователните стандарти към новия закон все още не са готови. По думите му, засега са налице 5-6 от общо 19 образователни стандарта. 
 

Източник: actualno.com