Институции

Какво е Zone of Risk?

Zone of Risk e 3D видео игра за тийнейджъри от тип куест, разработена от Националния център за безопасен Интернет и екипа на сайта Dechica.com.

Целта на играчите е да открият главната героиня Марина като проследят реалните и виртуалните обстоятелства, които са довели до нейното изчезвене. Идеята на създателите е да запознаят младите хора с рисковете на интернет общуването и начините да се предпазят по интригуващ, интерактивен и стимулиращ мисленето начин.

Уменията за безопасно сърфиране включват комбинация от критично мислене,  технически умения и чувство за отговорност, които се развиват с годините и опита в Мрежата. Zone of Risk дава възможност на младите интернет потребители да се запознаят с реални рискови ситуации и да тестват уменията си да се справят с тях в безопасна среда като по този начин трупат важен жизнен опит и обогатяват репертоара си от виртуални умения.

Играта можете да видите на http://game.safenet.bg.

Националният център за безопасен интернет функционира от 2006 г., поддържан от три партньорски организации. Той се координира от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, която е оператор на Горещата интернет-линия за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение в интернет Web112.net.

Вторият основен партньор в Центъра е Асоциация „Родители“, която поддържа Българската линия за онлайн безопасност за консултации по телефон на кратък номер 124 123, чрез чат и имейл. Третият партньор е рекламна агенция ДеКони.