Ученици

Какви мерки взе МОН за по-леки ученически раници?

Със започването на учебната година актуална отново става темата за тежестта на ученическите раници.

Според данни предоставени от МОН за bTV учебниците вече се печатат на олекотена хартия, а където може се разделят на две, за да не се налага децата да ги носят. Където е възможно са въведени и електронни учебници.

Министерството на образованието е отделило 2,9 млн. лв. за поставянето на ученически шкафчета, където децата да могат да оставят част от пособията си. Такива има в 591 училища в страната.

В някои учебни заведения има възможност за въвеждане на блокова структура на учебните часове, което намалява бройката на предметите в даден ден и по този начин децата ще носят по-малко учебници и помагала.

Според анкета, публикувана на „Фейсбук” страницата на „Тази сутрин”, 79% от гласувалите зрители не смятат, че тези мерки ще доведат до реално олекотяване на ученическите раници.

Миналата година петокласничката Теодора Божкова потърси правата си пред властите заради тежестта на ученическите раници, а постъпката ѝ впечатли хиляди в социалните мрежи. Тогава експеримент на bTV също показа, че има проблем.

Сега Теодора вече е в VI клас и смята, че взетите мерки ще бъдат от полза на учениците.

Източник: btvnovinite.bg