Институции

Каква е основната причина за недостига на студенти?

Големият брой места във висшите училища у нас e основна причина някои от специалностите да остават незапълнени. Това стана ясно от думите на ректора на Софийския университет професор Анастас Герджиков.

Най-старото висше училище в България, което тази година ще отбележи 130 години от създаването си, обаче, успява да запълни до 95 процента от бройките си след третото класиране.

Ако допреди няколко години кандидат-студентите  у нас са били 110 хиляди, то към днешна дата броят им е намалял до 55 хиляди души. „Въпреки това обаче продължаваме да поддържаме 70 хиляди места в университетите. Това е основната причина за недостига на студенти“, смята ректорът.

По думите му обаче, Министерството на образованието е започнало адекватна политика за намаляване на местата за прием във висшите училища, като един от критериите, по които се отпускат бройките, е качеството на образованието, което съответните ВУЗ-ове дават.

„Освен че се намаляват там, където качеството е най-ниско, се намаляват и по една формула, която отчита колко са били кандидатите предната година“, каза проф. Герджиков пред „Дарик“.

На въпрос кои са специалностите, за които има най-малко желаещи и остават свободни места, ректорът на СУ отговори: „Специалностите, за които остават свободни места, се редуват всяка година така, както специалностите, за които има най-много кандидати, се редуват всяка година. Но има такива, които винаги са много търсени и такива, които са най-малко търсени“.

Той посочи, че най-търсена е психологията: „Най-много търсена е психологията. Никой няма обяснение за това, комплексно е, не само заради това какво ще работят после, а и заради интересите на самите кандидат-студенти е явно“.

По думите му най-зле като търсене са някои от природните науки, което определи като много тъжно, тъй като те са изключително нужни. Като примери проф. Герджиков посочи някои от специалностите в областта на физиката.

Източник: dnes.bg