Учители

Кабинетът предприема мерки срещу съкращенията на учители

Правителството ще предприеме мерки срещу съкращенията на учители, съобщи вчера в Бургас министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова. Тя говори и по някои от основните точки по дълго подготвяния и все още неприет закон за предучилищното и училищно образование.

От новата учебна година минималният брой ученици за маломерни паралелки ще се редуцира от 18 на 12, каза още Клисарова като уточни, че така ще се предотврати заличаването на десетки класове. Паралелките намаляват заради намаляващият с всяка от последните години брой на децата в училищна възраст.

Промените в образованието няма да влязат в сила за учебната 2013-2014 година. Със сигурност задължителното предучилищно образование за 4 годишните ще отпадне. Нека да подчертая още веднъж, образователния ангажимент на децата на 4 и 5 години няма нищо общо с този в училище, каза министърът.

„Ще има и дисциплинарни наказания за отпадналите произведения на Ботев, Вазов, Димитър Димов от учебния материал“, добави Клисарова.

„Живот и здраве ще научите и дисциплинарните наказания, които ще получат хората, които са отговорни за това. Искам просто да уверя българската общественост, че няма да се нарушават традициите на българското образование и няма да отпадат български автори-класици, нито техните произведения“, допълни проф. Клисарова.

„Те са необходими за нашата национална гордост, нашето достойнство и за възпитанието, нашата идентичност и на децата“, коментира още министърът на образованието, цитирана от бТВ.

Още по темата