Учители

Кабинетът планира увеличение на учителските заплати с 15% от 1 септември

Планираме заплащането на учителите да се повиши с около 15% от 1 септември, обяви в Пловдив министърът на образованието на науката Красимир Вълчев. Това ще е първата крачка в изпълнението на управленската програма на правителството до края на мандата учителските заплати да бъдат увеличени двойно, посочи той.

По думите му допълнителни стимули за привличане на преподаватели в отдалечени населени места ще са възможни през януари 2018 г. Те са въпрос на финансово-разпределителни формули в системата. Това е необходимо за предоставянето на равен достъп до качествено образование чрез осигуряване на добри и мотивирани учители във всяка точка на мрежата от училища и детски градини, каза министърът.

В отговор на журналистически въпрос дали ще бъдат закривани училища, Вълчев каза, че преструктурирането на училищната мрежа е инициатива на местните власти. Средствата, които се дават като добавка за постоянни разходи на училището, тези които не зависят от броя на учениците, и които се разпределят на общинско ниво, ще се предоставят от държавния бюджет и това ще ограничи стимулите на общините да оптимизират училищната мрежа.

Според него в почти всички общини мрежата от учебни заведения е достигнала предела си на оптимизация.

Вълчев каза още, че новият екип на Министерството на образованието и наука ще бъде готов тази седмица. Той ще има трима заместник-министри, които ще бъдат определени в коалиционния формат. Засега е определено само Таня Михайлова да поема ресор „Предучилищно и училищно образование“.

Източник: btvnovinite.bg