Институции

Кабинетът отпусна 15-те млн. лева за БАН

Кабинетът отпусна допълнителните 15 млн. лева за БАН, съобщи просветният министър Красимир Вълчев след края на правителственото заседание. Той припомни, че парите са били договорени още преди празниците, сумата ще бъде диференцирано разпределена според резултатите от отделните научни институти в БАН. Шефът на БАН акад. Юлиан Ревалски пък уточни, че това ще става според специални критерии, който пък ще бъдат съгласувани с МОН и финансовото ведомство.

15-те млн. лева са включени в проект на споразумение между МС и БАН, което кабинетът одобри. С него двете страни се договарят да работят съвместно за по-силно обвързване на научната дейност и финансирането на БАН с конкретни обществено значими, секторни или институционални задачи, е записано в мотивите на решението.

Ревалски обясни, че така ще се подобрят научните изследвания в България като цяло, а от БАН високо оценяват диалога с премиера Бойко Борисов. Част от парите ще отидат за младите учени. Предоставената сума за БАН е от планираните в централния бюджет средства за наука.

В решението е записано, че на МОН се възлага да изработи в сътрудничество с представители на научната общност механизъм за диференциран ръст на субсидията за стипендии на докторантите в зависимост от показателите от научната дейност и резултатите на научните организации и висшите училища.

Източник: monitor.bg