Ученици

Йовков не донесе късмет на кандидатите в ЮЗУ

Нито една шестица не е получена на кандидат студентския изпит по БЕЛ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, информира вестник „Вяра“.

Шестиците, но 5,50 са едва две. На сайта на ВУЗ-а вчера бяха обявени част от резултатите от редовната приемна кампания. Слабите оценки по български език са 370, или 20,3% от общо 1824-ма кандидати. Тройките са 324 или 17,8%. Преобладават четворките – 904 или 49,6%. Петиците пък са 222 – 12,2%.

Двама разсеяни кандидати не са написали имената си и работите им са анулирани.

„Кандидатите въобще не са се справили с четвърта задача, която изискваше да се напише свързан текст по определена мисъл. Направили са текст като деца от детската градина. Кандидатите не знаят какво значи да напишеш своя размисъл по тази мисъл. Никой от кандидат-студентите не е направил дори литературна препратка към цикъла разкази на Йордан Йовков „Ако можеха да говорят““, което означава, че те не само не познават този цикъл разкази, но явно те не познават и Йордан Йовков. Това означава, че кандидат-студентите съвсем са престанали да четат, дори и това, което е задължително в средния курс“, коментира председателят на комисията по проверка на писмените работи доц. Евдокия Христова.

Автори като Йордан Йовков са доста „коварни“ за кандидат-студентите. Доста от тях ги подценяват и не се подготвят на необходимото ниво, въпреки че твърдят, че са предпочитан избор. Тази година не направи изключение и вестта за изтеглената тема се посрещна с одобрителни викове и в аудиториите и сред чакащите навън родители.