Ученици Училища

Йовков най-често се пада на матурата по БЕЛ

На последната 41-ва задача от матурата по български и литература зрелостниците пишат най-често есе или интерпретативно съчинение по разкази на Йордан Йовков.

Авторът и „Шибил“ се падат още при първото провеждане на изпита през 2007-а, а след това и още пет пъти на редовната майска или поправителната септемврийска сесия.

За последно миналата есен зрелостниците писаха отново по Йовковия разказ „Серафим“. Останалите произведения на автора, които са се падали, са „Шибил“, „Индже“ и „Албена“. След Йовков най-често есета и съчинения се пишат по произведения на Иван Вазов. Интересното е, че през учебната 2009/2010 г. и 2011/2012 Патриарха на българската литература се пада на редовна и поправителна сесия.

Произведенията, по които зрелостниците е трябвало да пишат, са „Левски“, „Чичовци“, „Под игото“ и „Дядо Йоцо гледа“. Пейо Яворов, Елин Пелин, Никола Вапцаров, Пенчо Славейков и Христо Смирненски пък са се падали по два пъти. Нито едно от техните произведени обаче не се е повтаряло. По веднъж пък са изтеглени Атанас Далчев и Христо Ботев.

От всички автори, които се изучават по литература в 11-и и 12-и клас и влизат в материала за матурата, има шестима, които все още не са се падали. Това са Димитър Димов с неговия „Тютюн“, Димитър Талев с „Железният светилник“, Гео Милев със „Септември“, Елисавета Багряна със „Стихии“, „Потомка“, „Кукувица“, „Вечната“, Алеко Константинов с „Бай Ганьо“ и „Разни хора, разни идеали“, Димчо Дебелянов, в чието творчество влизат „Спи градът“, „Тиха победа“, „Черна песен“, „Да се завърнеш“, „Помниш ли, помниш ли…“, „Миг“, „Сиротна песен“, „Един убит“.

Междувременно предположенията кой автор ще бъде изтеглен на 21 май тази година валят във фейсбук групите. „Време е за Ботев“ или „Ред е на Ботев“ гласят най-често коментарите. Други пък имат различни надежди: „Хайде, Далчев, ти си“, казва друг от участниците в групата. Фалшиви профили на писатели „подсказващи“ кой от тях ще се падне на тазгодишния изпит, също често коментират в групата „Матури 2019“. Христо Ботев, Гео Милев, Димчо Дебелянов, Атанас Далчев са част от авторите, които съчиняват оригинални постове с помощта на произведенията си и убеждават учениците, че именно те ще им се паднат на държавния зрелостен изпит.

Източник: monitor.bg