Училища Учители

И учители искат избор дали да преподават пресъствено или дистанционно

Учители организират петиция за онлайн обучение. „По-добре е преподаването да става по избор на учителите, защото това ще повиши доверието им към системата. Има учители в рискови групи, които подценяват ситуацията. Дори при едно леко заболяване, те ще бъдат поставени под карантина”, каза преподавателят Лъчезар Паунов пред Нова тв.

От КТ „Подкрепа” са провели анкета за нагласите сред учителите относно начина, по който да стартира учебната година.

„Данните са интересни – 82% от преподавателите подкрепят редовния учебен процес, 13% са за обучение в електронна среда, аналогично на това, което беше по време на извънредното положение. 6% от учителите подкрепят хибридното обучение – състоящо се от едновременно преподаване в реална среда и връзка с технически средства с учениците”, посочи председателят на синдикат „Образование” Юлиян Петров.

МОН уточни, че в момента се изготвят насоки за учебната година, съвместно със социалното и здравното министерство. „Те ще бъдат оповестени много скоро. Ще са точно за начина, по който да бъде организиран учебният процес. За нас, като образователни експерти, е важно той да започне в реална среда – присъствено, защото това е най-доброто за децата. За учителите обмисляме различни варианти”, каза експертът Грета Ганчева.

Източник: Нова тв