Учители

И учителите в детските градини ще получат безплатен И`нет вкъщи

Учителите от детските градини ще бъдат включени в проекта „ИКТ в образованието” на Министерството на образованието и науката и ще получат безплатен домашен Интернет. Това каза на 22 юни в Русе просветният министър Даниел Вълчев. В училище „Васил Левски“ той представи мобилен център за записване на учители, които желаят да получат безплатен домашен Интернет.
 
В специално пригодения бус могат да се запишат всички преподаватели, които до момента не са изпратили заявление за безплатен достъп до глобалната мрежа. Мобилният център ще бъде 2 седмици в училищата в Русенска област, след което ще посети и други места в страната.
 
20 000 учители са включени в първия етап на проекта, съобщиха от МОН. Срокът за регистрация в специално създадения за целта сайт http://internet.mon.bg/teachers/ изтече на 10 юни. Там преподавателите се логват с потребителското си име и паролата, които имат за националния образователен портал. Учителите сами избират фирмата за Интернет услуга, а МОН ще превежда средствата на училищата. Те ще получат субсидия до 15 лв. месечно за достъп до световната Интернет мрежа за срок от една календарна година. До 15 юни системата автоматично класира учителите според зададените критерии.
 
Включването на учителите в програмата става на две вълни. Първата, която вече приключи, беше през юни. Втората вълна на записалите се ще получи субсидията към началото на септември, така че да може да ползва домашен Интернет от началото на новата учебна година. За тези преподаватели периодът на субсидията ще бъде 9 месеца. Непопълнилите докрай анкетите и избора си на доставчик, както и тези, които тепърва ще се регистрират, остават за втората вълна, където срокът е от 22 юни до края на юли, за да може през август МОН да обработи резултатите и от септември да финансира и тях.
 
Средствата за инициативата са осигурени от проект „ИКТ в образованието“, финансиран по програма „Развитие на човешките ресурси“ на Европейския социален фонд. Около 40 млн. лв. стойността на целия проект, като между 10 млн. лв. и 12 млн. лв. са предвидени за домашния Интернет.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/