Ученици

И тази година тройката на матурата ще е лесна?

Тази седмица ще е седмицата на голямото изпитване – матури и НВО след седми клас. Утре, сряда, е изпитът по български език и литература. В петък пък абитуриентите се явяват на втора задължителна матура върху предмет по избор, а седмокласниците – на изпита по математика.

Тройката на матурите и тази година вероятно ще се изкарва лесно, въпреки че преди време просветният министър Анелия Клисарова намекна, че скалата на изпита ще се вдигне. Вчера тя посочи, че най-вероятно „тройката ще остане както досега“.

Целта е да бъде съизмерима с досегашните резултати от изпитите, уточнява „Стандарт“.

„Нека да изчакаме деня на изпита, когато всичко ще стане ясно“, помоли тя. Клисарова посочи още, че не иска да предизвиква стрес в системата и затова при определянето на скалата екипът й ще вземе под внимание резултатите на матурите в последните шест години.

За първи път тази година МОН ще съобщи скалата, по която точките на теста се преобразуват в оценки, още в деня на изпита. Досега тя се оповестяваше едва когато стане ясно как са се представили абитуриентите. Ако тройката остане на старото си място, това означава, че тя ще се пише за 23 точки.

Специалистите обаче са категорични – това е твърдо доказателство за неграмотност. От миналата година те твърдят, че тройката трябва да бъде фиксирана поне на 50 точки. По техните думи в момента нашата петица на матура е равна на тройка в Европа.