Ученици

И тази година има повишаване на успеха на матурите по БЕЛ

Задоволителна е тенденцията, че и тази година има повишаване на успеха на матурите по БЕЛ. Това коментира Александър Трингов от МОН по време на представянето на анализ на резултатите от държавните зрелостните изпит. С най-висок процент на успеваемост по български език учениците се изявяват в частта, която проверява правопис. Най-нисък пък е процентът по посока слято и разделно писане, което правило е затруднило зрелостниците, предаде репортер на Novini.bg.

„Позитивна е ролята на оценяването в електронна среда, което повишава качеството на самото оценяване“, посочи експертът.

При задачите, свързани с пунктуация, най-добре са се справили при сложното изречение, но простото израчение леко ги е спънало. В частта „литература“ с най-висок процент на постижимост е задачата за откриване на изразно средство.

Знанията за строежа на художествена творба и характеристика на творчеството на определен автор обаче не са от силните страни на зрелостниците.

При 41 задача се повишава процентът на зрелостници, които създават текст, но част от учениците са решили да хитруват с „Вяра“ на Вапцаров. „3% от учениците преписват художествения текст“, посочи Трингов. Сред работите има и случаи, които представят преразказ, което никак не впечатлило проверяващите.

Тенденцията обаче показва, че значително по-висок е процентът на ученици, избрали да работят по жанра есе.

Според Евгения Костадинова от МОН все повече зрелостници пишат, а слабите оценки намаляват. „Очертава се устойчива тенденция на спад при двойките по география“, посочи експертът.

Броят на анулираните работи е само 16 за преписване, като други 11 също не са приети заради нарушена анонимност.

Отчита се сериозно увеличение на хубавите оценки, има 2 пълни шестици и 2 отлични оценки през тази година по двете матури. Няма обаче такъв зрелостник, който да е постигнал 100 точки и на двата изпита. „По всички показатели тенденциите са по-добри и положителни“, заяви експертът.

Източник: novini.bg