Институции Ученици

И социалното министерство е върнало 2100 ученици в клас

Принос за намаляване на отпадналите ученици е дало и социалното министерство.

По неговата програма „Здраве и образование за всички“ в класните стаи са били върнати над 2100 ученици, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на заключителна конференция по въпросната програма.

“Изпълнението на програма ЗОВ помогна за техния достъп до социални, здравни и образователни услуги и даде възможност на 2500 деца на възраст между 3 и 5 години да посещават редовно детска градина и предучилищни групи. Други над 2100 деца бяха върнати в класната стая и получиха допълнителни уроци по български език, което повиши тяхната грамотност и шансовете им за по-добър живот”, съобщи министър Петков, цитиран от БГНЕС.

От думите му обаче не се разбра дали върнатите ученици не се включват в обявената бройка от просветното министерство, което преди 2 г. стартира голяма кампания по издирване и връщане в училище на преждевременно напусналите образователната система. Последните данни на МОН сочеха, че през втората година (2018/19 г.), откакто действа механизмът за записване на отпадналите деца, в клас са върнати около 19 000 ученици, от които са задържани 18 255. През 2017/18 г. пък броят им бе 24 000, 2 хиляди от които обаче отново напуснаха системата (тогава бяха обходени общо 200 000 адреса, от които 145 хиляди се оказаха в чужбина). Като „бонус“ покрай учениците в клас са върнати и 775 възрастни – на 18 и 19 г.

В бъдеще механизмът ще бъде насочен не толкова към издирване, колкото към осигуряване на редовно присъствие в клас на записаните деца. В тази връзка наскоро парламентът прие промени в законите за социално подпомагане и за семейните помощи за деца, с които се увеличава от един месец на една година периодът, през който се спират месечните помощи за деца, които са допуснали 5 неизвинени отсъствия.

Източник: segabg.com