Училища

И родители в Хасково скачат на протест, искат камери в градините

Родители готвят протест в Хасково срещу тормоза на деца в детските градини. Инициативата е провокирана не от конкретна случка на насилие в областния град, а заради зачестилите случаи на агресия от страна на учители и възпитатели към деца в други градове от страната. Те станаха обществено достояние след разпространение на записи от тайни камери. В тази връзка майки и бащи готвят протести в цялата стана, а такъв ще има и в Хасково. Той е насрочен за 24 февруари от 16:30 часа пред община Хасково, каза организаторът на протеста за областния град Десислава Иванова – майка на момиче на 3 години и половина. Тя поясни, че е входирано уведомление до кметството.

Той цели да се ограничи насилието в детските градини и училищата. „Да се обединим и да кажем „Не на насилието“, призовава организаторката и във фейсбук, където има създадена група. Според нея тормозът над малчугани в забавачките може да се ограничи чрез поставяне на видеокамери не само на входовете, но и в учебните стаи. Записите от тях ще бъдат доказателство при евентуални конфликтни ситуации, каквито бяха разпространени от детска градина в Бургас. „Не е нормално учители да обиждат и бият деца“, възмущава се Десислава.

Протестиращите ще искат управляващите да вземат мерки и да се подобри цялата образователна система. Ще искат да се намали и допустимия брой деца във всяка група. Така учителите ще имат възможност да обръщат по-голямо внимание на децата, смята Десислава Иванова. Предложенията за промени в образователната система вече са внесени в парламента.

Източник: haskovo.net