Учители

И професор изгърмя с подкуп

Броени дни след корупционния скандал в Габрово, когато доцент беше хванат с подкуп, подобен инцидент се случи и в Художествения факултет на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, информират централните печатни медии.

66-годишният проф. Никола Николов, който води курса по съвременен графичен дизайн, е бил заловен с белязани пари. Те били дадени от студент, на когото професорът обещал да съдейства за по-добра оценка на защитата на дипломната му работа.

Според студента, първоначално Николов му поискал 6000 лв, но след като разбрал, че няма да ги получи, „свалил“ на 500.

Когато получил парите, професорът се показал „ларж“, като измъкнал 50 лв и ги върнал на студента „да си има джобни“. Малко след като сторил доброто дело, той бил поздравен от нахлулите полицаи.

Версията на сгащения преподавател както правят белязаните пари в него е много интересна.

Николов обяснил, че е поискал парите, за да заведе граждански иск срещу политическа партия, тъй като за изборите през октомври м.г. правил агитационни материали, а не му платили 150 000 лв. Събирал 6000 лв., за да ги внесе като държавна такса за процеса.

Професорът вече е извън ареста и обяснява, че е жертва. Студентът сам му предлагал подкуп, който той обаче отказвал. Въпросните пари били заем, тъй като и самият Николов бил много затруднен финансово.

От академичното ръководство на университета са категорични, че ще бъдат безкомпромисни при разрешаване на проблема.

Още по темата