Ученици Училища

И област Пазарджик обяви грипна епидемия и ваканция до 4 февруари

От утре, 28 януари, до 4 февруари Пазарджик и областта са в грипна епидемия, а децата в грипна ваканция.

Това реши Областният оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания, свикан от губернатора Стефан Мирев. Днес първа смяна от занятия са отсъствали 21% от учениците, съобщи шефката на РУ на МОН Валентина Кайтазова. Тя допълни, че най-много са заболелите ученици в общините Брацигово, Панагюрище и Пазарджик

По неофициална информация в паралелките в по-малките класове броят на децата е до 10-12, тъй като останалите са болни и не ходят на училище. В социалните мрежи родители на ученици дни подред настояваха здравните власти да обявят грипна ваканция, тъй като освен възпитаници на учебните заведения има и много болни учители, чиито часове остават празни.

Официалната справка от местната здравна инспекция сочи, че през седмицата от 20 януари до 26 януари 2020 г. са заболели 211, заболеваемост 309,4/10 000 – висока с достигане на епидемично ниво, което се потвърждава и от наличие на вирусологично доказана циркулация на грипни вируси.За сравнение през седмицата от 13.01-19.01.2020 г. заболелите са 132, заболеваемост 193,5/10 000.Най-засегнати през последната седмица са възрастови групи 5-14 г. и 30-64 г.

По време на заседанието  зам.-директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Георги Илчев  обяви, че в болницата няма повишение на броя на хоспитализираните болни и отделенията са нормално заети.  Няма тежки случаи, които да се дължат на грипна заболеваемост. 47 са болните деца в двете детски отделения. Има 6 свободни легла. Началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева заяви, че заболеваемостта  в момента не е по-висока от друга година.

Според нея пикът  на грипа тепърва предстои. Във връзка с обявената грипна епидемия  и с цел предприемане на противоепидемични мерки в  МБАЛ-Пазарджик  се преустановяват  свижданията във всички болнични отделения. Със заповед на изпълнителния директор д-р Красимир Темнилов се спират и плановите операции-ще бъдат  извършвани само спешни операции.

Преустановяват се детските консултации в двете педиатрични отделения, както и женските консултации в АГО. Предприетите  ограничения за работата  и посещенията в МБАЛ- Пазарджик  ще бъдат в сила до официалната отмяна на грипната епидемия в Пазарджишка област. Педиатрите са категорични, че в повечето случаи се касае за усложнения от вирусни инфекции.

Много е важно още при първите симптоми на вирусна инфекция да се потърси лекарска помощ, както и да се преустановят контактите на болното дете с други деца, не предприемайте и самолечение, предупреждават медиците. Те съветват да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения, често да се мият ръцете и да се проветряват стаите.

 

Източник: monitor.bg