Мнения

И в Търговище стартира акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“

В Търговище стартира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“. Инициативата се провежда ежегодно на територията на цялата страна от 15 до 30.06.2015 г. и е насочена към ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия (ПТП) с подрастващи през лятната ваканция, съобщи пресцентърът на МВР Търговище.

Целта й е да се намали броя на ПТП, при които потърпевши са деца, като се има предвид, че през летния период се увеличава използването на двуколесни пътни превозни средства, управлявани от подрастващи, и е завишен рискът от пътни инциденти с участието на пешеходци в различни възрасти, в това число и на деца, оставени без родителски надзор

От извършения анализ за първите пет месеца на 2015 г., както и кратък анализ на настъпилите ПТП на територията на област Търговище със загинали и ранени деца за периода от 1.06.2014 г. до 30.09.2014 г., е видно следното:

През периода 01.01.2015 г. – 31.05.2015 год. в пътни инциденти са ранени три деца до 17-годишна възраст. И трите са били пътници в МПС и не са използвали обезопасителни системи.

По отношение на възрастовата група тези пострадали са:
– от 6 до 9 години – 2 деца;
– от 15 до 17 години – 1 дете.
През периода 01.06.2014 г. – 30.09.2014 г. няма пострадали от тази група уязвими участници в движението.

Изводът, който се налага е, че неизползването на обезопасителни колани (особено на задните седалки), на обезопасителни системи за деца и защитни каски от водачите и пътниците на двуколесни моторни превозни средства се явява съществена причина за травматизма при водачите или пътниците.

По време на акцията в област Търговище ще бъде проведена специализирана полицейска операция по безопасност на движението с насоченост управление на МПС след употреба на алкохол или без притежаване на нужната правоспособност, използване на обезопасителни ситеми от водачите на МПС и пътниците в тях, отнемане предимство на пешеходци и др., като ще се акцентира върху управлението на двуколесни или четириколесни МПС от непълнолетни.