Училища

И все пак таксите за висше тръгнаха нагоре

Първоначалните уверения на академичните съвети в университетите, че няма да пипат таксите от новата учебна година останаха в историята и няколко ВУЗ-а посегнаха към възможността, дадена им по закон, да направят годишната вноска 2/3 или близо до това съотношение от разхода за обучение на студентите в тях.

Днес изтича срокът, когато трябваше да бъдат ясни евентуалните промени. Проучване на „Сега“ показа, че до момента поне пет висши училища са вдигнали таксите между 30 и 90 лв. След съгласуване между МОМН и висшите училища постановлението за таксите ще бъде гласувано от Министерския съвет. Обикновено окончателното решение става ясно до средата на май.

Югозападен университет
Тук покачването е с до 80 лв на година. Право вече се учи срещу 560 лв (срещу 500 досега), а хуманитарните науки скачато до 550 лв (485 досега). Таксата за изкуствата е най-висока от всички, макар и вдигната само с 50 лв. Сега тя е 700 лв.

Пловдивски университет
Всички специалности имат нови такси и тук. Увеличението е с 60 лв. За право, филология, история, философия, социология или психология годишната такса става 560 лв. за редовно и 440 лв. за задочно. Годишните такси за природни и технически науки, математика и информатика стават 640 лв. за редовно и 520 лв. за задочници. 660 лв. ще плащат редовните студенти по изкуства, а задочниците – 560 лв. Има и две изключения – със 74 лв се вдигат парите за педагогика и икономика.

Технически университет – София
Инженерните специалности тук са оценени на 650 лв на година. Увеличението за тях и за програмите по администрация и управление е с 40 лв. Тук обаче са приети и 500 месечни стипендии, които да стимулират най-добрите студенти.

Шуменски университет
Увеличение с 50 лв, но само за първокурсниците. Обучението в хуманитарните и техническите науки ще струва съответно 500 и 550 лв. на година, докато в момента е 450 и 500 лв. на година. Бъдещите педагози вече ще плащат 346 лв. вместо досегашните 310 лв. Няма да има промяна за останалите специалности.

Химикотехнологичния и металургичен университет
В Химикотехнологичния и металургичен университет залагат ръст от 10%, или 50 лв. на година, но само за магистрите. Така годишната такса става 550 лв.

Освен всичко това, става ясно, че желанието на министър Сергей Игнатов да се стимулират отличниците няма да бъде удовлетворено напълно. Ръководствата на университетите се притесняват от… бележкарство и вероятно главоломно увеличение на отличниците. При сегашния начин на оценяване, решението за оценките си остава крайно субективно и невинаги реално.