Институции Училища

И военните се оплакаха от качеството на образованието у нас

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов е доволен, че обществото гледа с все по-голямо доверие на българските въоръжени сили.

С такова заключение излязоха от военното ведомство след края на двудневната конференция на тема „Тенденции в развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“.

Сериозният проблем, който касае Министерство на обраната и други институции в България, е подготовката в основните и средните училища, откъдето идват кадрите, които се записват във военните училища.

Върху този проблем правителството има какво да мисли, въпреки че предприе правилна политика за увеличаване доходите на учителите, но нивото на образователна подготовка не е на необходимото ниво. Една малка част от курсантите първата година наваксват образователни възможности, пропуснати в средното си образование, негодува Каракачанов

Военновъздушното училище също било възстановено, проектите за Ф-16, както и модернизацията на машини и флота били довършени, доволен е вицепремиерът. Каракачанов се надява до края на настоящата година да има сключени договори за модернизацията на флота.

Никога през последните 30 години не се е случвало в една и съща година да се случват три проекта, изрази задоволството си Каракачанов. „Справихме се подобаващо. Едно от нещата е, че за втора поредна година хората, постъпили в служба, са повече, отколкото тези, които са напуснали. Миналата година бяха около 156 постъпили, сега са близо 400 човека“, подчерта вицепремиерът.

Тенденцията е добра и вследствие на няколко неща – повишаване на възнагражденията и на убеждението, че на армията се обръща внимание и професията кадрови войник заслужава повече внимание. Медиите също много добронамерено и активно отразявали развитието и положителните процеси в армията.

Според програмата за управление на правителството трябва да се обърне внимание на въвеждането на принципа на доброволната военна служба. Това щяло да покрие празноти, но нямало да реши генерално въпроса.

Източник: news.bg