Учители

Италианци учат за детски учители в Търново

Над 200 италианци ще учат през новата 2017-2018 г. във Великотърновския университет, съобщи ректорът му проф. Христо Бонджолов. Представителите от Ботуша ще се обучават дистанционно по новата магистърска програма „Педагогика за деца със специални образователни потребности, а обучението ще се води на английски език. Това са учители, които и сега преподават на деца със специални потребности, както и на деца на родители мигранти. „При орязаната държавна поръчка за да не увеличаваме таксите на българските студенти, ще се опитаме да увеличим няколко пъти студентите платено обучение”, обясни проф. Бонджолов.

Освен от Апенините, интерес към търновския ВУЗ има и от други държави. Австрийци вече се обучават в специалността „Публична администрация”, студенти от Киргизстан проявяват интерес към специалностите с първи език английски, както и към Руска филология, История и Археология. Студенти от съседна Македония пък искат да учат в Търново богословие. Освен всички тях предстои идването и на 30 китайски студенти, които все още не са избрали в каква специалност ще се обучават.

И тази година ВТУ стартира кампанията си „Рано рани” за предварително записване и избор на специалност. Досега в нея са се включили 600 кандидат студенти. Вече са записани 173 първокурсници по държавна поръчка и 75 в платено обучение. Най-бързо са свършили бройките за специалностите „Приложна лингвистика”, „Софтуерно инженерство” и „Начална училищна педагогика”. За да привлече кандидати и за не особено желаните специалности търновкският ВУЗ дава бонус – при записване в тях до 3 юли, студентите ще бъдат освободени от таксата за първия семестър.

Източник: monitor.bg