Мнения

История на парче или новата недомислица на МОН

Наскоро репортаж по националната телевизия алармира за поредната недомислица на чиновниците от просветното министерство. Осмокласниците от професионалните гимназии изучават Възраждането, без да имат понятие от Средновековието. Един мащабен период от векове наред бива неглижиран заради преждевременно навлизане на новия Закон за училищното образование.

Както Teacher.bg писа, учителите са повече от стъписани и не можем да се сърдим на учениците за пропуските в знанията. А да се натоварват още повече преподавателите с непосилната задача в рамките на предвидените часове да бъдат обяснени такива мащабни периоди, в които се прекрояват границите на цяла Европа, е безумие.

Явно от МОН са си представяли, че ще има допълнителни часове или ще се вземат две години за една, но това на практика така и не е станало. Би трябвало да се въведат спешни мерки за наваксване на изгубения материал, защото осмокласниците, които сега изучават усилено езици ги очаква същото положение. Така можем да стигнем до момента, в който цяло едно поколение да не знае нито какво се е случило с хан Кубрат, нито кои са Асеневци, камо ли пък коя е Жана Д’Арк и за какво се бори.

Институциите трябва да си зададат въпроса дали могат с лека ръка да махнат и да оставят Уикипедия да запълва липсващите уроци или да действат по съвест. Все пак, точно когато цяла Европа ни гледа и би трябвало да акцентираме на родната история, камо ли да оставяме такива видни гафове да зеят в образователната програма. 

Източник: Автор Веселина Стефанова/ teacher.bg