Мнения

Исторически лекции по физика са достъпни в Интернет

Microsoft Research (научно-изследователско звено на компанията Майкрософт) съвместно с председателя на борда на директорите на Майкрософт Бил Гейтс на 14 юли пусна Уеб сайт, който прави серията акламирани лекции на превърналия се в икона на физиката Ричард Файнман свободно достъпни за широката общественост. Лекциите, за първи път изнесени в Университета Корнъл (Cornell University) през 1964 г., са се оказали с огромно влияние за много хора, вкл. и за Бил Гейтс. Гейтс лично е купил изключителните права върху серията от седем лекции, заснети от Би Би Си, за да ги направи безплатно достъпни за всички хора.
 
Историческите лекции и друго съдържание, свързано с тях са публикувани на следния Уеб адрес: http://research.microsoft.com/tuva. Името на проекта – „Тува”, е избрано заради това, че Файнман през целия си живот е бил очарован от руската република Тува, намираща се в сърцето на Азия.
 
Файнман е един от най-популярните учени на ХХ в., еднакво известен с научните си постижения и със способността си да предава своя ентусиазъм към науката на други хора чрез неговите лекции и публикации. Носител е на Нобелова награда за физика през 1965 г. за постиженията си в квантовата механика и е известен също и с особеното си чувство за хумор и с ексцентричните си и обширни интереси.
 
Лекциите са особено полезен образователен ресурс за ученици и учители по физика, които владеят английски достатъчно добре, за да ги разбират безпроблемно.
 
Никой не е по-умел в превръщането на науката в забавна и интересна повече, отколкото Риард Файнман”, казва Бил Гейтс и добавя – „Повече от 20 г. след като ги гледах за първи път, те все още са най-интересните научни лекции, които някога съм слушал. Файнман работи упорито за популяризиране на науката и аз съм сигурен, че ако бе жив щеше да е възхитен от това, че сега всеки и навсякъде по света само с едно натискане бутона на мишката може да гледа неговите лекции.
 
Видеозаписът с историческите лекции е интегриран с базиран на Microsoft Silverlight видео плейър, който позволява на зрителите да търсят справки по определени теми в лекциите, да четат кратки пояснения, синхронизирани с видеозаписа, да отварят хиперлинкове към уеб съдържание, свързано с темата, както и да извършват къстомизирани операции.
 
Правата върху видеозаписите са купени лично от Бил Гейтс и нито корпорацията Майкрософт, нито Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” имат нещо общо с това.
 
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/